Thursday, July 8, 2010

Penjagaan Bayi Hamster

Sedikit info yang aku dapat mengenai penjagaan baby hamster ni:-
 
  1. Pisahkan hamster jantan coz  hamster jantan akan makan anak2nya. Biarkan hamster betina dengan anak2nya. 
  2. Jangan sentuh baby hamster coz if baby hamster berbau lain, mungkin di makan atau dibiarkan oleh ibunya.
  3. Jangan kacau / sentuh / bersihkan sarangnya (nest) dalam tempoh 1–3 minggu kerana ibu hamster berkemungkinan panik dan sekaligus membunuh anak2nya.
  4. Seelok-eloknya letak cage di bilik yang senyap kerana persekitaran yang bising boleh menyebabkan ibu hamster menjadi stress.
  5. Jangan selalu men’skodeng’ ibu hamster yang menyusui anak2ya kerana dikhuatiri hilang fokus dan stress.
  6. Bayi hamster boleh dipisahkan dari ibunya setelah usianya mencecah 4 minggu ke atas (boleh berdikari).
  7. Berikan makanan n minuman yang secukupnya untuk ibu dan anak2nya, seperti:
  • Rendam sedikit roti dalam susu dan letakkan di dalam bekas kecil – membekalkan protein untuk kedua2nya.
  • Putih telur (rebus) dan hancurkan menjadi kecil2
  • Sapukan sedikit peanut butter pada carrot / celery      

First time nak jaga baby hamster ni… risaunya!takutnya!
Harap2 kalian dapat membesar dengan sihat…
TERUJA GILER!!!!!

4 comments:

aDeQ.. said...

macam mna erk sye dah terpegang bayi hamster tu.. tak segaja
macam mne nak wat ibu hamster tu "syg" kat bayi hamster tu
saye takut kalau bayi hamster tu tak d bgi susu 0leh si ibu..!

ctmah said...

hi..baby hamster sehat ke?
xpe.make sure pasni xpgg lg ye.takut ibu mkn ank sbb bau lain.
saya selalu bg si ibu mkn peanut butter n air susu. Insya Allah,cukup bekalan utk baby hamster :)

Atiey Nyumel said...

Ibu hamster saya .. kalau dletak skli .. nanti dymakan anak2 dia .. mcm mna nie ? Xletak skli boleh ka ?

Hilal Aiman said...

Macam mana nk jga anak hamster kalo mak die da mati

Related Posts with Thumbnails