Saturday, July 31, 2010

Rewang2 hari Sabtu

Slurpppppttt
Keterujaan yang pertama
Location: Johnny's Restaurant,Jusco Bukit Raja
sedapnye banana split ni!lately saya suka makan menda ni.
sampaikan kat uma pun saya leh wat banana split sendiri :D


 











Whoo00oooo
Keterujaan yang kedua
Location: Stadium Shah Alam (Selangor VS Terengganu)
Result:
Selangor menang 2-0! penyumbang gol 1 xlain xbukan my admire Amirul Hadi.yay!
tapi kureng suke tgk stail dia sebab rambut kuning.yikes!
penyumbang gol 2 ialah Safiq Rahim, hasil sepakan penalti



Saturday, July 24, 2010

daging kotak itu daging kerbau???

Semalam aku ada bace paper ruangan RENCANA n tertarik utk bincang issue 'di sebalik isu daging kerbau'...

Menurut Dr Abd. Aziz:
"Semua orang kampung tahu kalau hendak buat kenduri, pakai daging kotak dan orang ramai juga tahu bahawa daging kotak itu adalah daging kerbau".
"Semua orang sudah tahu kecuali orang yang baru lahir semalam sahaja yang tidak tahu".

jadi selama ni aku byk mkn daging kerbau la ek.
kenapa aku tak tau pun?kenapa kak aku pun xtau.kenapa en sayang pun xtau.
kitaorang baru lahir semalam ke? LOL
korang2 tau ke?



Tuesday, July 20, 2010

Tumbesaran babies Kiki n Lala

Hi my friends...
Sharing wif u all proses pembesaran babies ni setiap minggu.
Everyday, every week saye n cik uda memerhatikan babies ni :D
We r so excited!

1st day- sangat kecil, badan merah2 n mata still tertutup ---ade yang kata lipas :(
2nd week - mula tumbuh bulu n besar skit, but mata still tertutup
3rd week - dah buka mata n dah besar...comelnyeee

Proses pembesarannya sangat cepat. sedar tak sedar dah besar. walhal baru 2 minggu.
tak saba nak pegang they all...sangat comel...


 Hari Pertama

 Minggu Pertama

Minggu Kedua

Wednesday, July 14, 2010

hiburan


tag line aku utk hari ni.. sbrnye bkn sleepy tp tensi.....!!!!!!!!

Thursday, July 8, 2010

Penjagaan Bayi Hamster

Sedikit info yang aku dapat mengenai penjagaan baby hamster ni:-
 
  1. Pisahkan hamster jantan coz  hamster jantan akan makan anak2nya. Biarkan hamster betina dengan anak2nya. 
  2. Jangan sentuh baby hamster coz if baby hamster berbau lain, mungkin di makan atau dibiarkan oleh ibunya.
  3. Jangan kacau / sentuh / bersihkan sarangnya (nest) dalam tempoh 1–3 minggu kerana ibu hamster berkemungkinan panik dan sekaligus membunuh anak2nya.
  4. Seelok-eloknya letak cage di bilik yang senyap kerana persekitaran yang bising boleh menyebabkan ibu hamster menjadi stress.
  5. Jangan selalu men’skodeng’ ibu hamster yang menyusui anak2ya kerana dikhuatiri hilang fokus dan stress.
  6. Bayi hamster boleh dipisahkan dari ibunya setelah usianya mencecah 4 minggu ke atas (boleh berdikari).
  7. Berikan makanan n minuman yang secukupnya untuk ibu dan anak2nya, seperti:
  • Rendam sedikit roti dalam susu dan letakkan di dalam bekas kecil – membekalkan protein untuk kedua2nya.
  • Putih telur (rebus) dan hancurkan menjadi kecil2
  • Sapukan sedikit peanut butter pada carrot / celery      

First time nak jaga baby hamster ni… risaunya!takutnya!
Harap2 kalian dapat membesar dengan sihat…
TERUJA GILER!!!!!

KIKI LALA dah ada baby!!!

Wah… Amat terkejutnya aku time nak mandikan depa tup2 terjatuh si baby kecik.
LALA dah beranak!!!Bila masa dia pregnant pun aku xtau. Perubahan bentuk badan LALA langsung tak nampak. Tau tau dah ada 3 baby kecik yang agak cumel!!!



Aku n Uda???
Menjadi bidan terjun sbb langsung xde prepare pape. Terjun tang mana pun aku tak tau la..HAHA
Yumie n Shima???
Terjerit-jerit mcm nampak hantu sebab geli…mandi nifas,mandi hadas sume tekeluar dari mulut depa…WAKAKA
Kami???
Pening kepala memikirkan mana nak cari cage lain untuk pisahkan sang jantan n betina. Time tu macam2 idea la terkeluar.

Lastly dapat idea! Temporary ni letak KIKI dalam cage MUMU. MUMU lak temporary duduk dalam pail. huhu! Cian kat KIKI. Cam tak keruan duduk dalam tuh. Mayb cage tu kecik,tak leh nak panjat2… n paling sadis bekas minumannya. Aku modify penutup deodorant: buat lubang tengah n sambung straw lalipop. Tapi tak berapa jadi. HUHU Sabar ye KIKI. Nanti mummy belikan cage baru tuk kamu





Babies? Aku bersihkan cage n letak baby2 tu dalam rumah. LALA? Mundar mandir tak keruan. Panjat sana panjat sini. Aku pun tak tau sebab apa. Lastly tengok2 LALA dok jilat2 anak2nya. Tarik tiga2 dekat ke dia. Mayb nak bagi haba. Tak pun susu (puas aku n uda belek2 cari mana tetek LALA,tapi xnampak) LOL

Pagi tadi sempat skodeng LALA. Tengah kalut angkut habuk kayu (bedding) ke dalam rumahnya. Motif LALA?tambah haba kot… hihi

Searching: cara menjaga baby hamster
Thinking: new cage n nama utk tiga baby tu

Tuesday, July 6, 2010

Tambahan Koleksi


mari mari mari...

saya dapat ni


 dan ini


dan ini


ada lagi 1..tapi lupa nak capture gambar.
comel bangat sampai rasa xnak pakai :D
tima kasih pada yang memberi

n yang ni aku jumpa mase jalan2 kat amcorp mall..
tapi tak beli pun..just snap gambar sebab comel bangat tang kepala katak tuhh...


Sunday, July 4, 2010

Wan Hanazriah n Afzan punya majlis

Selamat pengantin baru
Selamat berbahgia
Selamat ke anak cucu
Selamat sejahtera
Semoga berpanjangan
Semoga berkekalan
Semoga satu tujuan
Semoga aman

Hidup mestilah rukun
Sabar paling perlu
Cinta setiap hari
Senyum mesti selalu
Oh oh oh oh..

To Wan Hanazriah n Afzan : Selamat Pengantin Baru 2010
Ucapan kami:
Semoga bahagia ke akhir hayat
Semoga cepat menimang anak
Semoa happy hingga ke tua


Thursday, July 1, 2010

GOD, MAKE ME A TV !

GOD, MAKE ME A TV !


A teacher from Primary School asks her students to write a essay about what they would like God to do for them... At the end of the day, while marking the essays,she read one that made her very emotional.


Her husband,who had just walked in, saw her crying and asked her:- 'What happened?'
She answered- 'Read this. It is one of my students' essay.'


'Oh God, tonight I ask you something very special :
Make me into a television.
I want to take its place and live like the TV in my house.
Have my own special place, And have my family around ME.
To be taken seriously when I talk....

I want to be the centre of attention and be heard without interruptions or questions.
I want to receive the same special care that the TV receives even when it is not working.
Have the company of my dad when he arrives home from work, even when he is tired.
And I want my mom to want me when she is sad and upset, instead of ignoring me...
And... I want my brothers to fight to be with me.
I want to feel that family just leaves everything aside, every now and then, just to spend some time with me.

And last but not least, ensure that I can make them all happy and entertain them...
Lord I don't ask you for much... I just want to live like a TV.'


At that moment the husband said :- 'My God, poor kid. What horrible society we have today!'
The wife looked up at him and said:- 'That essay is our son's !!!

---------------------------------------------------------------------------
Just sharing...
kanak2 pun pandai berfikir, pandai meluahkan perasaan walaupun dalam maksud yang tersirat..Wallahualam

BTW thanks to Alwi Alatas coz memberi keizinan untuk copy entry ni.TQVM
Resource: Alwi Alatas
Related Posts with Thumbnails